פירוק שיתוף מקרקעין - כל מה שצריך לדעת

יש מצבים שונים בהם נוצר צורך בפירוק שותפות בנכס כלשהו. ברוב המקרים זה קורה כאשר בני זוג מבקשים לפרק את הבית ואת החבילה המשפחתית או לחילופין בין שותפים לקרקע כאשר אחד הצדדים או שניהם רוצים לסיים את השותפות. בכל מצב כזה, כאשר יש רצון הדדי מצד הצדדים, התהליך לא יהיה מסובך ותוך זמן קצר הסיפור כבר יהיה מאחוריהם. בדרך כלל צד אחד יקנה את החלק של הצד השני או שהם פשוט יציעו למכירה את הנכס כולו לצד שלישי. הבעיה מתחילה כאשר אין הסכמה הדדית לפירוק השותפות. 

חוק המקרקעין בישראל קובע כי אין התיישנות על הזכות לפירוק שותות במקרקעין ועל כן כל מי שמחזיק תחת בעלותו אחוזים כלשהם על מקרקעין, רשאי לדרוש את הפירוק בכל זמן בו הוא רואה לנכון. מעבר לכך שותפות במקרקעים בעיני החוק הוא משהו זמני מלכתחילה. כלומר הצפי שהשותפות תתפרק היא בהחלט ריאלית ואפילו צפויה. בית המשפט אף הוא מכיר בזכות הזו של פירוק שותפות במקרקעין כזכות יסוד של כל שותף.

ההבדל בין רישום בטאבו לרישום במנהל מקרקעי ישראל

המקום שם רשום הנכס הינו משמעותי במיוחד בכל מה שקשור במהלך של פירוק שיתוף במקרקעין.

אם הרישום נעשה בטאבו, הרי שהליך הפירוק ייעשה על פי חוק המקרקעין וזאת בלי כל קשר לעלות של המקרקעין. בית משפט השלום האזורי הוא זה שעתיד לדון בהליך פירוק זה. מנגד, כאשר המקרקעין רשומים במנהל מקרקעי ישראל או אפילו בחברה הקבלנית, הרי שהדיון בהליך הפירוק ייעשה בבית משפט השלום רק במקרה וערך הנכס עומד על פחות משווי של 2 מיליון ₪. אם השווי של הנכס גבוה מ 2 מיליון ₪ הרי שהדיון בהליך הפירוק יהיה חייב להתבצע בבית המשט המחוזי. במקרה זה פירוק השותפות תתבצע בכפוף לחוק המטלטלין.

איך מחלקים את הנכס?

כאשר ישנה תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין הרי שהחלוקה תיעשה בדרך הבאה.

השיטה הכי יעילה וגם הכי מומלצת היא חלוקה פיזית על פי העין. כלומר חלוקה שנעשית על ידי איזון כספי בין החלקים השונים. לא תמיד אפשר לחלק נכס בצורה סימטרית ממש על כן יהיו מצבים בהם אחד הצדדים יצטרך לשלם לצד השני בגין חלוקה שאינה מדויקת.

ישנה כמובן האפשרות להוציא את הנכס למכירה לצד שלישי וכך שני הצדדים יוכלו לקבל מחצית מהערך. באופן כזה אין צורך לחלק את הנכס מה שעשוי להשפיע על הפחתת הערך שלו בפועל.

הליכי מכירה של נכסים העומדים בפני פירוק שותפות, מתבצעים בדרך כלל במכירות פומביות הנעשות על ידי כונס נכסים. יחד עם זה, רשאי תמיד בית המשפט להורות על מכירה אופן שונה וזאת במקרה בו הוא רואה יתרון בכך על פני מכירה פומבית.