אחד השיקולים הכלכליים אותם יש לקחת בחשבון בעת קניית או מכירת דירה הוא עמלת תיווך דירות אותה יגבה מאיתנו מתווך הנדל"ן איתו נעבוד. מאחר ומדובר בעמלה של עד 2% ממחיר הדירה, אכן מדובר בסכום נכבד.
המחירון הרשמי של תיווך דירות קובע כי דמי התיווך הינם 2% מכל צד, כאשר על סכום זה יש להוסיף עוד מס ערך מוסף (מע"מ) כחוק. חשוב לזכור כי מדובר במחיר עליו ניתן ורצוי בהחלט להתמקח עם המתווך. אם אתם המוכרים של הנכס, יכולת המיקוח שלכם גבוהה יותר, ולעיתים אף תצליחו לסגור עם המתווך כי העיסקה תבוצע ללא דמי תיווך כלל.
כאשר מדובר בנכס זול יחסית, היכולת של המתווך לתת לכם הנחה בדמי התיווך תהיה קטנה יותר. גם כאשר אתם עובדים מול משרד תיווך, בדרך כלל תהיה יכולתו של המתווך לתת לכם הנחה קטנה יותר, מאחר והוא צריך לשלם עמלה למשרד בו הוא עובד, ולעיתים גם לרשת אליה משתייך המשרד.
עמלת התיווך איננה השיקול היחידי בשאלה האם לעבוד עם מתווך. העבודה עם מתווך יכולה פעמים רבות דווקא להוזיל את המחיר הסופי של הנכס עבור הקונה במהלך המשא ומתן להשלמת העיסקה. מתווך טוב ידע לצאת ממצבים של הינעלות הצדדים במהלך המשא ומתן, ולסייע להשלמת העיסקה בצורה מוצלחת.
מתווכים רבים סורקים את מודעות הדירות למכירה בלוחות השונים, ומציעים לקונים דירות שפורסמו בלוחות אלה. חשוב להבין כי במצב מסוג זה, יכול הקונה לפנות ישירות אל בעל הדירה, ולחסוך לעצמו כסף רב. לכן, לפני שאתם הולכים לראות נכס דרך מתווך, ובמיוחד לפני שאתה חותמים על הטפסים, כדאי לבדוק אם מדובר בנכס הנמצא אצל המתווך תחת הסכם בלעדיות.
כאשר מדובר בדירה בבלעדיות, אז כמובן שיכולת המיקוח שלכם מול המתווך בנוגע לגובה דמי התיווך הינה נמוכה יותר בצורה משמעותית.
זיכרו כי המתווך מקבל את עמלת התיווך רק לאחר השלמתה המוצלחת של העיסקה. עד לאותו זמן על המתווך להשקיע זמן וכסף, שאין הוא יודע אם יוחזרו לו. על המתווך או משרד התיווך להשקיע בדברים כגון:
מכאן ניתן לראות כי על המתווך להוציא הוצאות רבות בטרם הוא רואה הכנסה מעבודתו.