מה תפקידו של יועץ בטיחות באש?

תוכן [ הסתר ]

יועץ בטיחות אש הוא בעל מקצוע שהתמחה בתחום של בטיחות באש. על הנייר, התפקיד שלו נשמע פשוט, אבל הוא לא פשוט לביצוע. התפקיד הוא כמובן הגנה מפני דליקות ושריפות. התפקיד של יועץ בטיחות באש הוא גם למנוע התפרצות של שריפה בבניין, וגם לתכנן מה עושים ואיך פועלים לצמצם את הנזק והנפגעים במקרה שבו פרצה שריפה. היועץ מכין תוכנית בטיחות מפורטת, דואג שיש את כל אמצעי ההתראה והבטיחות הנדרשים, ומבצע ביקורות מדי פעם כדי לוודא שכולם שומרים על הכללים.

למה צריך ממונה בטיחות באש ומהם תחומי האחריות שלו?

החובה הראשונה והבסיסית של ממונה בטיחות באש הוא להכין מסמך מיוחד שנקרא תוכנית בטיחות אש. התוכנית הזו היא בעצם מסמך מפורט שבו מופיעים כלל הסיכונים במבנה והגורמים שעלולים להביא לפריצה של שריפה, המלצות והנחיות מה איך בדיוק לטפל באותם גורמים ולהפחית את הסיכוי לפריצה של שריפה, וכמובן לקבוע סדר פעולות ברור שאותו יש ליישם במקרה שבו חלילה פרצה שריפה במבנה. כתיבת התוכנית מתחלקת לשני שלבים: בשלב הראשון זיהוי של הסיכונים והבעיות, ובשלב השני הצבה של אמצעי בטיחות מתאימים. חוץ מזה, יועץ בטיחות באש צריך גם להכשיר ולהדריך צוות שיהיה אחראי על תפעול של שריפה, לספק לו ציוד, ולתת לו הנחיות מדויקות. תפקיד נוסף של יועץ בטיחות הוא לפקח על המצב במבנה באמצעות בדיקות תקופתיות, לבדוק את ציוד הכיבוי והגלאים השונים ולוודא שהם תקינים ופעילים, וכמובן ולוודא שכולם שומרים על תקנות בטיחות באש. חשוב לדעת שכל עסק חייב אישור של יועץ בטיחות באש כדי לקבל אישור שהוא יכול להיות פעיל. אם אתם בונים או משפצים את העסק, או בונים פרויקט גדול, כדאי מאוד לפנות ליועץ כבר בשלבים הראשונים של הבנייה. אם תערבו אותו בתכוניות, הוא יוכל בעזרת טיפים פשוטים מהניסיון שלו לחסוך לכם לא מעט כסף ואנרגיה. אם תפנו ליועץ רק אחרי שהבנייה הושלמה, יכול להיות שתאלצו לבצע שינויים מורכבים שיעלו לא מעט.

אז מה החשיבות של יועץ בטיחות באש?

אף אחד מאיתנו לא רוצה לחשוב על מקרים לא נעימים או חלילה על אסונות שקורים אצלו בעסק, אבל זה לא אומר שמותר לנו להתעלם מדברים כאלה. אם יקרה משהו חלילה, אתם לא רוצים לשאת אשמה על המצפון שלכם, אם עבדתם כמו שצריך מול יועץ בטיחות באש, לפחות תדעו שעשיתם כל מה שאפשר. כמובן שיש כאן גם השלכות כלכליות וביטוחיות כבדות משקל. כל זה כמובן מעבר לעובדה שהעסק לא יקבל רישיון חוקי לפעול ללא ייעוץ בטיחות באש. כדי לסדר לכם את הראש מבחינת העלות, נוכל לומר שאישור כיבוי אש לעסק יעלה כמה מאות שקלים, ביקורת שנתית תעלה גם כן כמה מאות שקלים, ובניית תיק שטח תעלה כמה אלפי שקלים, בהתאם לגודל העסק ולאופי שלו. ואם אתם מתלבטים איך לבחור יועץ, נמליץ לכם ללכת על איש מקצוע ותיק ומנוסה. אולי הוא יעלה קצת יותר כסף, אבל תאמינו לנו שבטווח הארוך זה ישתלם בגדול. כמובן שכדאי לחפש מישהו שמתמחה בתחום העיסוק שלכם, והכי טוב זה לקבל המלצות מאנשים שאתם סומכים עליהם.

סיכום

הדבר שהכי חשוב לזכור הוא שיועץ הבטיחות הוא חבר ושותף שלכם, ולא דמות חיצונית שבאה להפריע. הוא הדמות החשובה ביותר בכל מה שקשור לתחום הבטיחות והביטחון מפני שריפות, והתרומה שלו להצלת חיי אדם ולשמירה על הרכוש לא תסולא בפז.